• Iedere donderdag nieuwe promoties
  • Jouw boodschappen, altijd en overal
  • Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
  • Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
  • Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart
  • Mijn snelshopping
  • Mijn lijsten  

Babylone: bier gebrouwen op basis van hergebruikt vers brood

Met trots stellen de brouwers van Brussels Beer Project Babylone voor: een nieuw bier dat gebrouwen is op basis van hergebruikt vers brood ... van Delhaize! Het Brusselse bier verwijst naar de Babyloniërs die hun bier 7000 jaar geleden ook op basis van brood brouwden. Een opmerkelijke stunt van Brussels Beer Project, maar vooral een milieuvriendelijk initiatief.

Een sociaal geëngageerd bier

Wist je dat maar liefst 12% van de totale voedselverspilling brood is? En dan nog wel vers brood. Daarom is Brussels Beer Project op het idee gekomen om het verspilde brood een tweede leven te geven en er bier mee te brouwen. Het concept is niet nieuw. De Babyloniërs deden het 7000 jaar geleden ook al. Zij gebruikten gefermenteerd brood om er een voorloper van bier mee te brouwen.

Voor het recept heeft Antoine Dubois, voormalig onderzoeker aan het UCL en R&D verantwoordelijke bij Beer Project, zich gebaseerd op brood, mout en nieuwe hopvariëteiten. Resultaat: een vrij bitter bier met veel body en toetsen van exotisch fruit en geroosterd brood.

Broodnodige samenwerking

Babylone is het resultaat van een samenwerking tussen Brussels Beer Project, Coduco (een Brusselse vzw die voor duurzame voeding ijvert), Delhaize en Atelier Groot Eiland. Delhaize levert dagelijks dagvers brood aan dat niet verkocht werd. Dat brood wordt vervolgens opgehaald, tot meel omgezet en verpakt door Atelier Groot Eiland dat aan het kanaal van Brussel gevestigd is. Eenmaal het brood terug is uit de keukens van Groot Eiland wordt het verwerkt. Die verwerking gebeurt dezelfde dag nog om de versheid te verzekeren.

Deze verwerking verloopt als volgt:

  • Het wordt gesneden (om het drogen te vergemakkelijken).
  • Het wordt gedroogd aan een lage temperatuur om te voorkomen dat het opnieuw bakt. Tijdens deze stap verliest het brood 40% zijn gewicht.
  • Het droog brood wordt daarna opnieuw verhakt tot meel.

Het resultaat van dit proces wordt, eenmaal er genoeg is om bier van te maken, vacuüm verpakt en opgeslagen bij een temperatuur van 4°C. Bij een hoeveelheid van 250 à 300 kg kan het brouwproces beginnen. De bloem wordt gebruikt als basisingrediënt en wordt gemengd in de brouwerij met mout en gerst. Er moet gemiddeld 500 kg brood opgehaald worden om 4000 L van het brouwsel te bekomen.

Wist je dat?

Over Brussels Beer Project

Brussels Beer Project werd in mei 2013 opgericht door Olivier de Brauwere en Sébastien Morvan. Het jonge Brusselse bedrijf ontwikkelt atypische bieren door middel van co-creatie.

Lees meer >>

Voor Delhaize is het een prioriteit om zo weinig mogelijk te verspillen. Daarom bieden wij met veel plezier een tweede leven aan onverkocht brood. Na een jaar van testen en prototype-ontwikkeling werd een atypisch recept gecreëerd op basis van 30% brood. Het Babylone project kreeg steun van Leefmilieu Brussel en federale hulp van Duurzame Ontwikkeling.

De uitdagingen van Delhaize

Voor het aanleveren van onverkocht brood hanteert Delhaize strikte procedures. Zo moet het brood dagvers zijn opdat het gebrouwen kan worden. Brood dat meer dan een dag oud is, wordt in geen geval opgehaald. Verder wordt enkel wit, lichtbruin en bruin tarwebrood hergebruikt. Andere granen kunnen immers meer vetstoffen bevatten, wat een nadelig effect heeft op bier.

Nog meer inspiratie ...

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst