• Iedere donderdag nieuwe promoties
  • Thuislevering vanaf €5,95
  • Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
  • Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
  • Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart

Aspergeverhalen

Waar komen die mooie langgerekte stengels vandaan? En waar zijn ze goed voor? We nemen je mee op ontdekkingsreis naar de oorsprong en deugden van de asperges.

Een geheimzinnige ontstaansgeschiedenis

Waar komen de asperges vandaan? Sommigen menen ze te herkennen op oude Egyptische fresco’s, maar anderen denken dat ze eerder uit het Oosten komen, uit Klein-Azië of zelfs van verder. Volgens de overleveringen kweekten de Romeinen ze al in de tweede eeuw voor onze tijdsrekening en de Byzantijnen interesseerden zich in deze groenten vanaf de 11de eeuw. Maar de plant stak pas de Alpen over samen met Catharina de’ Medici. Zij werd koningin van Frankrijk toen ze in de 16de eeuw met Hendrik II van Frankrijk trouwde.

Gastronomische troeven

Asperges behoren tot de familie van de lelieachtigen (liliaceae). Deze groente is dus verwant met de ui, de prei en de knoflook. En ook al werden de asperges in de tijden van toen heel wat genezingskracht toegedicht, ze werden vooral voor hun uitgelezen smaak gegeten.

Asperges waren lange tijd voorbehouden aan de adel. De Europese prinsen en koningen deden zich tegoed aan deze zeldzame groenten die in die tijd bijna nergens geteeld werden. Zo was Lodewijk XIV naar het schijnt een grote liefhebber van asperges.

Gelukkig voor ons, breidde de aspergeteelt zich uit naar Frankrijk, Duitsland, België en Nederland zodat de gewone burger er ook van kon smullen. Bij ons hebben we de asperges het liefst wit, maar Amerikanen eten vooral de groene variant.

De bussel van 1000 frank

In 1880 maakte Edouard Manet een schilderij van een bussel asperges. Hij verkoopt het aan de kunstverzamelaar Charles Ephrussi voor 800 frank. Maar omdat het schilderij zo in de smaak viel, gaf Ephrussi de schilder er 1000 voor. Manet, een echte gentleman, schildert daarop een tweede doek met één enkele asperge. Hij laat het aan Ephrussi bezorgen met het bericht: “Er ontbrak nog een asperge in uw bussel …”

Nog meer inspiratie ...

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst

    Je mandje is leeg

    Inspiratie nodig? Naar de snelle shop of Promoties

    Naar het winkelmandje