• Iedere donderdag nieuwe promoties
 • Thuislevering vanaf €5,95
 • Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
 • Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
 • Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart

Achel trappist, een grand cru uit Limburg

Houd je van een stevige trappist die je slokje na slokje verrast door zijn fijne aroma’s? Achel Blond is een absolute voltreffer. Onder de romige schuimkraag van dit exclusieve bier proef je eeuwen traditie en vakmanschap.

Midden in de weilanden en bossen van de Limburgse Kempen gelegen op de grens met Nederland bevindt zich sinds 1851 de kleine abdij van Hamont-Achel, met haar kleine gemeenschap van cisterciënzers, beter bekend als ‘trappistenmonniken’.

De abdij, die officieel Sint-Benedictusabdij heet, maar die door iedereen de ‘Achelse Kluis’ genoemd wordt, leefde vroeger van de verkoop van bier, brood en kaas, maar moest na de Eerste Wereldoorlog stoppen met brouwen omdat het koper van de ketels aangeslagen werd om er kogels van te smelten. Toen ook de landbouwinkomsten verdwenen, doordat de paters een deel van hun grond verkochten aan de overheid, die er een natuur- en recreatiegebied van maakte, was het uitkijken naar nieuwe inkomsten. Volgens de regel van Benedictus moeten de monniken immers in hun eigen onderhoud voorzien. Zo groeide het idee om de oude brouwerstraditie in eer te herstellen. Met hulp van de trappisten van Westmalle, die zowel geld als ervaring ter beschikking stelden, werd de huisbrouwerij opnieuw ingericht.

Achel, een trappistenbier van wereldklasse!

Achel vertrok van de recepten van broeder Thomas, die zijn brouwerssporen eerder verdiende in Westmalle, Westvleteren en Orval en die wist wat hij wilde: een kwalitatief bier, dat gerst, hop, gist en water bevat en geen toegevoegde aromaten en suikers.

In 1998 zag de Achel 5 als eerste het licht, een amberkleurig bier van hoge gisting met een relatief laag alcoholgehalte van 5% en een zuivere, milde smaak. Het bier was prima geschikt om de dorst te lessen van de vele dagjesmensen die de bossen rond de Achelse Kluis bezoeken, maar geen grand cru waar liefhebbers van een stevige trappist met slokjes van genieten.

De lancering van de zwaardere Achel 7 maakte dit niet goed. Een mengsel van de eerste twee brouwsels, de Achel 6, kreeg al betere reacties, maar pas toen in augustus 2001 de blonde Achel 8 geboren werd, konden de monniken opgelucht ademhalen. Dit licht troebele, complexe bier, met een verfijnde volle smaak, had wereldklasse en loste alle verwachtingen in. Sindsdien kunnen de monniken leven van hun Achels trappistenbier dat ze twee keer per jaar brouwen.

Trappist of geen trappist?

Authentieke trappistenproducten zijn momenteel erg populair en steeds meer consumenten verkiezen een trappist boven een gewoon bier. Smaakt hij dan zoveel beter? Kenners hebben hier een eenvoudig antwoord op: het is de verkeerde vraag! Trappist is immers geen naam voor een biersoort, maar een label dat de herkomst ervan waarborgt.

Het logo en het Authentic Trappist Product Label worden toegekend door de Internationale Vereniging Trappist (IVT), die gevestigd is in Vleteren. Zij gaat na of het bier aan drie voorwaarden voldoet:

 • Het moet binnen de muren van de kloosterbrouwerij of in de onmiddellijke nabijheid worden gebrouwen,
 • door cisterziënzermonniken, of onder hun toezicht,
 • en de opbrengsten moeten worden gebruikt voor het onderhoud van het klooster. Wat overblijft, gaat naar liefdadigheidswerk.

Als een andere brouwer het recept overneemt, is het geen trappist meer, maar een abdijbier, zelfs al maakt hij gebruik van dezelfde locatie en hetzelfde recept. Dit gegeven maakt onze Belgische trappisten erg kwetsbaar, want het aantal monniken in bijna alle kloosters neemt ieder jaar af omdat er geen roepingen zijn. Op korte termijn is dit vooral voor Achel een probleem, want in de Limburgse kluis leven maar vijf monniken meer, van wie er vier ouder zijn dan zeventig.

Trappist vs abdijbier

Eigenlijk zijn alle trappisten dus abdijbieren, maar niet elk abdijbier is een trappist. Abdijbier zelf is geen beschermde titel, al dragen sommige soorten wel het keurmerk van Erkend Belgisch Abdijbier dat toegekend wordt door de Unie van de Belgische Brouwers.

Erkende abdijbieren worden meestal onder licentie van een abdij gebrouwen, wat inhoudt dat de monniken toestemming moeten geven voor elke nieuwe reclamecampagne, elk nieuw gebrouwen bier, elk nieuw etiket enz. Hiervoor krijgen ze een percentage van de winst om te besteden aan liefdadige doelen. Niet-erkend abdijbier wordt in sommige gevallen volgens een oud abdijrecept gebrouwen, maar het kan ook een geheel nieuw bier zijn.

De kunst van het inschenken

Ben je bij Delhaize en zie je daar de zeldzame Achel Blond staan? Category manager Marc Neys raadt iedereen aan van de gelegenheid gebruik om eens nieuwe smaak te verkennen.

Marc Neys: “Ik vind Achel Blond een verrassend lekkere trappist die zich vlot laat drinken. Hij smaakt in ieder seizoen, al dan niet met een pittig stukje karaktervolle schimmelkaas erbij. Als goede Limburger heb ik altijd een voorraadje in huis, want bij een temperatuur van 8 tot 14°C kun je hem lang bewaren.”

De goudblonde Achel, met rijke, aroma’s van hop en citrus en een elegante balans tussen zoet en bitter, is een levend bier dat hergist in de fles. Marc Neys raadt ons dan ook aan het te serveren volgens de regels van de kunst.

Marc Neys: “Houd het kelkvormige glas schuin en begin langzaam te schenken langs de rand. Schenk in één beweging, terwijl u het glas steeds rechter houdt en naar het eind toe in het midden giet. Zo krijg je een prachtige, romige schuimkraag.”

Nog meer inspiratie ...

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst

  Je mandje is leeg

  Inspiratie nodig? Naar de snelle shop of Promoties

  Naar het winkelmandje