Belangrijk bericht:: Door werken zal uw afhaalpunt in Ath uitzonderlijk gesloten zijn op 20 Augustus. Bedankt voor uw begrip.  

Feestelijke chocolade!

Ben jij ook verzot op chocolade? In die mate dat je er een heel menu van zou kunnen smullen? Goed nieuws! In het kader van de eindejaarsfeesten heeft Delhaize speciaal voor jou onweerstaanbare chocoladerecepten en nuttige weetjes om duimen en vingers van af te likken geselecteerd.

Smelt je al?

De geschiedenis van chocolade

De Azteken verbonden cacao met Xochiquetzal, de godin van de vruchtbaarheid.

Zij dronken een chocoladedrank, Xocoatl. De drank zou vermoeidheid tegengaan en genezende krachten hebben.

In Europa werd de cacaoboon pas bekend in 1528 toen Hernando Cortés ze in Spanje introduceerde. Daarna volgden Vlaamse steden onder Spaans bewind zoals Brugge, Antwerpen en Gent en uiteindelijk de rest van Europa. Het begin van een succesverhaal!

Wist je dat?

Cacao is rijk aan flavonoïden en heeft een antidepressieve werking (met dank aan theobromine), bevat anticogulantia, anti-oxidanten en stimuleert de hersenen. Bovendien is cacao rijk aan magnesium. Met een lage glycemische index, past pure chocolade in een evenwichtige voeding.

Hoe wordt chocolade gemaakt?

1. Oogsten
Cacao wordt voornamelijk in Centraal- en Zuid-Amerika, Afrika en Zuid-Oost-Azië geteeld. Na vier tot acht maanden zijn de vruchten rijp. Ze worden handmatig geplukt en vervolgens één voor één opengehakt.

2. Fermenteren en drogen
De opengehakte vruchten worden gefermenteerd. Zo verdwijnt de pulp rond de bonen en ontstaan de eerste aroma’s. Na de fermentatie worden de cacaobonen gedroogd in de zon. Op die manier verliezen ze meer dan 50% van hun gewicht aan vocht.

3. Roosteren en breken
De bonen worden bij hoge temperaturen geroosterd en vervolgens in kleine stukjes gebroken.

4. Malen
De gebroken cacaobonen worden gemalen. Er ontstaat een vloeibare cacaomassa.

5. Mengen
Voor de vervaardiging van chocolade worden verschillende ingrediënten gemengd: cacaomassa, cacaoboter en suiker (en melkpoeder voor witte of melkchocolade). De massa wordt fijngewalst.

6. Kneden in ketels
Het chocoladebeslag wordt in grote ketels bij hoge temperaturen gekneed. Op die manier krijgt de chocolade zijn verfijnde smaak.

7. Afwerking
De chocolade is klaar om in vormen gegoten te worden en in verschillende variëteiten verwerkt te worden.

Chocolade degusteren met al je zintuigen

Chocolade en wijn: een overheerlijk duo

Wijn en chocolade passen perfect bij mekaar. De kunst is evenwel te weten hoe je ze moet combineren. Hoe hoger het cacaopercentage, hoe beter chocolade bij een wijn rijk aan tannines past.

Zo is een Bandol of Côtes du Rhône een uitstekende keuze bij pure chocolade.

Bij witte chocolade of melkchocolade, daarentegen, opteer je best voor een witte Elzasser wijn zoals Gewurztraminer of Riesling.

Is witte chocolade wel chocolade?

Witte chocolade is per definitie chocolade, want hij wordt bereid met cacaoboter.

Witte chocolade moet overigens minstens 20% cacaoboter bevatten.

Cacaopoeder zorgt bij pure en melkchocolade voor de donkere kleur.

Wist je dat?

Wat is het verschil tussen pure chocolade en melkchocolade?

Pure chocolade bevat minimum 35% cacao, melkchocolade slechts 25%. Pure chocolade is dus minder zoet dan melkchocolade.

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst