Gluten, wat is dat?
Gluten is de naam van een groep eiwitten die je in verschillende graansoorten terugvindt. Het geeft aan brood, koekjes en deegwaren hun karakteristieke structuur.
De effecten van gluten
Mensen met glutenintolerantie hebben spijsverteringsproblemen, voelen zich vaak moe en verliezen gewicht. Om verdere verwikkelingen te vermijden moet hun voedingspatroon worden aangepast. Ook als je geen coeliakie (glutenintolerantie) hebt, ben je misschien wel extra gevoelig voor gluten. Een dokter of diëtist kan je helpen bij het zoeken naar voedingsmiddelen die glutenarm zijn. Zo zal je snel merken of een gewijzigd eetpatroon positieve gevolgen heeft voor je lichaam.
Voedingsstoffen die gluten bevatten
Onthoud TGR ofwel de 3 graansoorten die gluten bevatten: tarwe (waaronder ook spelt en khorasantarwe), gerst en rogge. Ook de gekruiste variëteiten zoals triticale bevatten gluten. Boekweit kun je wel eten maar alleen als hij bij de oogst niet gecontamineerd is (bijvoorbeeld wanneer op het veld het seizoen voordien koren geplant was).