• Iedere donderdag nieuwe promoties
 • Jouw boodschappen, altijd en overal
 • Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
 • Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
 • Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart

Sicilië, het land van bloedappelsienen

In januari en februari hebben we allemaal een nijpend tekort aan zon. Gelukkig is dat net het moment dat de bloedappelsienen rijp zijn in Sicilië. Maar hoe worden deze lekkernijen gekweekt? En waarom zijn ze bloedrood vanbinnen? Om meer te weten te komen over deze zurige citrusvruchten, bezochten we de boomgaarden van Alessandro, de kleinzoon van de Barberafamilie. Hun citrusbomen staan aan de voet van de Etna, de hoogste nog actieve vulkaan in Europa. Alessandro is er geboren en getogen. Hij heeft de passie van zijn grootvader geërfd en verzorgt zijn fruit met dezelfde vakkennis en toewijding.

Hij vertelt ons het geheim van zijn bloedappelsienen: koude nachten en warme dagen. En aan de voet van de Etna is het inderdaad overdag warm en ’s nachts fris. Maar de ondergrond is ook van groot belang. De Siciliaanse vulkanische grond is bijzonder vruchtbaar en uitermate geschikt voor citrusbomen.

Wil je meer weten, bekijk de video dan hier:

Wist je dat...

...anthocyaan het natuurlijke pigment is dat die typische kleur geeft aan bloedappelsienen? Net zoals aan kersen, braambessen, blauwe bessen … en zelfs aan de vallende bladeren in de herfst!

…de echte vitamine C kampioen een bloedappelsien is? Met wel 40 % vitamine C meer dan een normale sinaasappel komt hij in de winter goed van pas!

…februari – maart de topperiode is om van Siciliaanse bloedappelsienen te smullen? Je vindt ze nog wel tot begin april in je Delhaize supermarkt.

…er slechts 4 dagen nodig zijn om jouw bloedappelsienen van de boom tot in je fruitmand te krijgen? Aangevoerd met de vrachtwagen uit Sicilië.

…voor fris, vers sap de appelsienen best de avond voordien in de koelkast legt, maar de rest van de tijd beter niet!

Bloedappelsienen

In 4 stappen

 1. De pluk
  Vanaf december, wanneer de eerste appelsienen rijp zijn, begint de oogst en die duurt verder tot maart. De citrusvruchten worden elke ochtend naar aloude traditie met de hand geplukt.

 2. Transport
  Ze worden vervolgens heel voorzichtig in speciale kratten gelegd (waar de lucht nog bij kan), die tegen de middag bij de productie-eenheid van Barbera geleverd worden. We willen geen tijd verliezen om de vruchten zo vers mogelijk te houden.

 3. Wassen
  De appelsienen worden zorgvuldig met zuiver water gewassen. Gelijk wie van een boomgaard in de buurt van de Etna komt, heeft trouwens sowieso een kleine douche nodig om het vulkaanstof weg te wassen.

 4. Sorteren
  De appelsienen worden met de hand gesorteerd volgens kaliber, kleur en vorm. Daardoor zijn de bloedappelsienen bij Delhaize altijd zo mooi. De exemplaren die er wat minder goed uitzien, worden gebruikt voor sap. Zo gaat er niets verloren!

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst

  Je mandje is leeg

  Inspiratie nodig? Naar de snelle shop of Promoties

  Naar het winkelmandje