• Onze winkels
 • Taalkiezer
  NL
  • FR
Laat je boodschappen thuis bezorgen. Nieuwe klant? : Ontvang nu €10 korting* + GRATIS levering!  Meer info

Biowijn: goed voor jou en voor de omgeving.

Als er vóór augustus 2012 over biologische wijn werd gesproken, meestal biowijn genoemd, bedoelde men wijn die werd gemaakt van druiven afkomstig uit biologische landbouw. De consument had dus garanties over de productiewijze van de druiven (viticultuur) maar niet over de transformatie ervan tot wijn (vinificatie). Sinds augustus 2012 is er een Europees lastenboek dat de regels bepaalt voor de productie van biologische wijn gedurende alle processen, van viticultuur tot vinificatie.

De bewerking van de wijnstokken in biologische landbouw wordt o.a. gekenmerkt door de behandeling van de wijnstok om de gevoeligheid voor parasieten te verlagen, het gebruik van natuurlijke producten voor bemesting en bescherming van de wijnstokken, het verbod op genetisch gemodificeerde organismen en het beheer van ongewenste planten door middel van mechanische interventies. Biologische viticultuurpraktijken doen de nood aan werkkrachten toenemen als compensatie voor het beperkte gebruik van producten. Dit verhoogt de productiekosten.

De vereisten voor biologische vinificatie zijn opgebouwd rond 4 sleutelpunten. De ingrediënten moeten voor 100% gecertifieerd biologisch zijn (druiven, suiker, alcohol, gerectifieerde geconcentreerde most). Er is een beperking of verbod op het gebruik van bepaalde fysische procédés. Het respecteren van een beperkte lijst van additieven en oenologische hulpmiddelen, met voor sommigen de voorkeur voor biologische oorsprong. Beperkingen op gebied van de totale SO2 in de verkochte wijnen. De wijnboer moet deze vereisten respecteren om aanspraak te maken op de vermelding biowijn en het Europese biolabel. Er is geen mogelijkheid om enkel de druiven te certifiëren, dus de vermelding ‘wijn van druiven uit biologische landbouw’ kan niet meer gebruikt worden op wijnen gemaakt sinds jaargang 2012.

Verfijnen
  Toevoegen aan de lijst
  U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
  Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
  Het product is toegevoegd aan de lijst