Barbecueën zonder vlees is even lekker. Zo lekker zelfs dat er sinds 2010 jaarlijks een nationale veggie
- Iedere donderdag nieuwe promoties
- Jouw boodschappen, altijd en overal
- Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
- Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
- Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart
Categorieën
Thema's
Vegetarische barbecue
Tips voor een geslaagde vegetarische bbq
Een
Tip 1: leg geen vlees en vegetarische producten op dezelfde rooster
De meeste vegetariërs hebben liever niet dat hun tofubrochette of gegrilde groenten in contact komen met vlees op de barbecuerooster. Reinig je rooster daarom met een borsteltje nadat je vlees of vis gegrild hebt en vóór je er vegetarische producten op legt.
Tip 2: gebruik een klemrooster
Bij een vegetarische barbecue kan je best gebruik maken van een klemrooster met handvat. Erg handig gereedschap voor kleinere groenten zoals kerstomaten of veggieburgers die snel uit elkaar vallen. Je klemt er gewoon de verschillende stukken in. En dankzij het handvat kan je in een handomdraai meerdere stukken tegelijk omkeren.
Tip 3: wees niet te zuinig met olie
Vegetarische producten bevatten minder vet dan vlees. Belangrijk is dus om genoeg olie te gebruiken. Wrijf de barbecuerooster goed in en gebruik ook wat olie in de marinades.
Tip 4: grill halloumikaas op de barbecue
Halloumi is een Cypriotische geitenkaas die heel wat weg heeft van feta of mozzarella. Doordat het zo'n stevige kaas is, verkruimelt hij niet. Bovendien smelt hij minder snel dan andere kazen. Daardoor kan je hem makkelijk op de barbecue grillen. Aan de buitenkant wordt hij krokant en goudbruin, terwijl de binnenkant zacht en smeuïg wordt. Heerlijk!
Tip 5: laat je verleiden door tempeh, quorn, seitan en tofu
Tempeh, seitan, quorn en tofu zijn klassieke vleesvervangers. Van tofu en seitan kan je lekkere burgers maken. Neem zo stevig mogelijke tofu en pers er het overtollige vocht uit. Marineer de tofu en seitan een nachtje voor je ze grilt. Tempeh smaakt heerlijk als brochette of reepjes met een pittige pindasaus. En van quorn bestaan er lekkere chipolata's die op de barbecue kunnen.
Tip 6: gaar veggieburgers niet te lang
Vegetarische burgers, worsten en brochettes zijn sneller gaar dan vlees. Opwarmen of kort grillen is dus vaak al voldoende. Door te lang te garen, krijg je een uitgedroogde burger.
Tip 7: marineer en kruid goed af
Marinades geven extra smaak aan seitan, tofu en zelfs groenten. Organiseer je een last minute barbecue en is er geen tijd meer om te marineren? Gril dan eerst je tofubrochette goudbruin en strijk er vervolgens marinade over. Herhaal dat een paar keer en draai je brochette om tot je overal een korstje krijgt. Groenten op de barbecue vragen eveneens om kruiden. Gebruik versgesneden verse kruiden, gemengd met wat olie of citroensap. Gaar de groenten dan best in aluminiumfolie op de barbecue.
Welke groenten op de bbq?
Groenten bieden veel mogelijkheden op de barbecue. Zo bestaan er talloze aardappelen met een ruim smaakpalet. Maar ook maiskolven, paprika's, en paddenstoelen roepen om gegrild te worden. Courgettes en aubergines kan je dan weer makkelijk in de lengte snijden en op de barbecue leggen. Snij de groenten niet te dik: één centimeter is ruim voldoende. Bestrijk de plakken met olijfolie zodat ze niet verbranden of aan de rooster blijven plakken.
Om je kinderen hun dagelijkse portie groenten te laten eten, is de barbecue trouwens perfect geschikt. Maak vrolijke brochettes van verschillende soorten groenten en presenteer ze op een originele manier. Ze zullen er ongetwijfeld van smullen!