Inspiratie voor de eindejaarsfeesten
Kaas met kerst

Kaas met kerst

Bij de feestdagen mag een kaasplank niet ontbreken. Of je nu kiest om hem aan je gasten te serveren als hoofd- of nagerecht, een kerst met kaas is altijd een goed idee. 

Alles voor de perfecte kaasschotel

Tips voor de perfecte plank

Tip 1: alles begint bij ... de plank

Tip 1: alles begint bij ... de plank

Kies voor een plank uit een natuurlijk materiaal zoals hout of leisteen. Het ziet er niet alleen beter uit, het smaakt ook beter want deze materialen geven geen smaken af.
En nu we toch over materialen bezig zijn: voorzie minstens één mes per kaasje, zodat de kazen na verloop van tijd niet naar elkaar gaan smaken.

Tip 2: variatie troef voor tong en oog

Tip 2: variatie troef voor tong en oog

Kaas wordt opgedeeld in vijf grote families naargelang zijn stevigheid of korst:

  1. Geiten- en schapenkazen (bv: Rocamadour)
  2. Witschimmels (bv: Camembert)
  3. Gewassen korstkazen of roodbacteriekazen (bv: Maroille)
  4. Halfharde en harde korstkazen (bv: Comté)
  5. Blauwe kazen (bv: Roquefort)

Daarnaast zijn de smaak en de herkomst van je kazen erg belangrijk. Start met romige, zachte kazen en eindig met pittige blauwe kazen zoals stilton, roquefort en gorgonzola. Zorg ervoor dat je van iedere ‘familie’ wat hebt, zodat iedereen aan zijn trekken komt.

Tip: voorzie elke kaas van een naamkaartje en een woord die de kaas typeert.

Tip 3: serveer kaas op kamertemperatuur

Tip 3: serveer kaas op kamertemperatuur

Kaas smaakt beter als hij op kamertemperatuur wordt geserveerd en gegeten. Als de kaas te koud is, komen de aroma’s niet tot hun recht. Haal de kazen dus minstens één uur op voorhand uit de koelkast.

Hoeveel kaas moet je voorzien?

Oké, dus je hebt besloten om kaas te serveren. Dan rijst de vraag: hoeveel kaas moet je zo per persoon voorzien. Wel, dat hangt af van de situatie. Is het een hapje bij het aperitief? Voorzie dan zo'n 70g per persoon. Als maaltijd 250g per persoon en voor het dessert 80g tot 100g per persoon.

Tip 4: mix & match met mate

Tip 4: mix & match met mate

Je kazen zijn de sterren van de kaasplank. Overdrijf daarom niet met fruit, noten en brood. Laat brood met sterke smaken (bv. look of rozemarijn) links liggen. Kies eerder voor de klassiekers: stokbrood, ciabatta en notenbrood. De ideale metgezellen van kaas zijn appels, gedroogd fruit, verse druiven, kweeperengelei, vijgen of walnoten. Geen zin in gedroogd fruit? Dan kies je best voor seizoensverse vruchten!

Tip 5: wijn of bier?!

Tip 5: wijn of bier?!

Het kan allebei! Als je voor wijn kiest, ga je best voor een veelzijdige wijn die bij alle kazen past zoals een chardonnay of een pinot noir.
Toch liever bier? Hoe lichter de kaas, hoe lichter het bier en omgekeerd. Een afsmakende kaas houdt van een afsmakend biertje met een complex aroma.

Tip 6: Hoeveel brood bij je kaasplank?

Tip 6: Hoeveel brood bij je kaasplank?

Er is nooit genoeg brood op je kaasplank, zolang het de juiste is. Als we de regel volgen, voorzien we een cracker of stukje brood, per portie kaas op de plank. Een grofgesneden boterham is perfect voor abdijkazen of kazen van de roodbacterie-familie. Daarnaast is rozijnenbrood een match made in heaven voor de zoet zout liefhebbers onder ons die dit kunnen combineren met sterke kazen zoals Reblochon of Stilton. Uiteindelijk heb je ook nog notenbrood die een must is voor bergkazen. Met andere woorden: brood is net als kaas. Hoe meer keuze, hoe liever!