Het appelseizoen in België start begin september. Sommige soorten zijn maar enkele maanden verkrijgbaar, anderen het hele jaar door (zoals Jonagold). Delhaize vult het Belgische assortiment aan met vooral Franse variëteiten die niet in België geteeld kunnen worden, zoals Pink Lady, Granny Smith en Royal Gala.
- Iedere donderdag nieuwe promoties
- Jouw boodschappen, altijd en overal
- Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
- Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
- Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart
Appels en appelsap bij Delhaize
Delhaize gaat prat op een zeer ruim assortiment appels, maar biedt ook exclusieve soorten. Stuk voor stuk met een eigen karakter en van de beste kwaliteit. Een voorproefje.
Het ideale seizoen
Hoe worden onze appels gekweekt?
Wist je dat een jonge appelboom ongeveer 6 kilo appels oplevert en een oudere boom maar liefst 200 kilo? Zo komen we tot een oogst van makkelijk 50 ton per hectare!
De Belgische appels zijn afkomstig van geïntegreerde teelt. Dat was oorspronkelijk een initiatief van landbouwers om milieuvriendelijker te produceren door minder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken.
Dankzij onze permanente kwaliteitscontroles kunnen wij onze klanten overheerlijke appels aanbieden.
Onze appelproducenten
Met sommige van onze appelproducenten werken we al 25 jaar lang nauw samen. We gaan samen steeds op zoek naar specifieke en exclusieve variëteiten, en naar ecologische manieren om te telen.
Delhaize hecht veel belang aan lokale teelt. We geven dan ook steeds de voorkeur aan appels van eigen bodem. De belangrijkste productiecentra zijn Zuid-Limburg en het Hageland.
Bovendien biedt Delhaize een assortiment biologische appels dat zich steeds meer uitbreidt. Denk maar aan Elstar, Jonagold en Topaz.
Appeltips
- Appels kan je tot 2 weken bewaren. Bewaar ze op een koele en donkere plaats. Appels in een fruitschaal rijpen sneller, omdat ze ethyleen aanmaken. Die stof zorgt ervoor dat ander fruit in de schaal ook sneller zal rijpen.
- Iedere soort appel heeft een andere smaak en kan gebruikt worden om zo te eten als lekkere en gezonde snack, of om mee te bakken of te koken. Op de verpakking van de appels kan je steeds zien waar je de appel het best voor kan gebruiken.
Appelsap rechtstreeks van de teler
Elk jaar na de oogst zitten we met tonnen appels die niet in de fruitrekken geraken. Omdat ze te dik, te klein of te lelijk zijn. Spijtig, want ze zijn allemaal even lekker! Gelukkig is Delhaize op het idee gekomen om die bijzondere appels te verwerken tot heerlijk vers appelsap dat 100% natuurlijk en 100% Belgisch is.
Heerlijk sap van bijzondere appels
Appels die niet aan de normen voldoen (te groot, te klein, te rare vorm), verdwijnen normaal gezien naar de industrie waar ze verwerkt worden tot appelmoes, appelsap, enz. Dat is jammer voor onze lokale telers, omdat ze hun appels met zo veel toewijding verzorgd hebben. Door puur sap te maken van appels die net geplukt zijn, kunnen ze toch een mooi eindproduct afleveren waar ze trots op mogen zijn. Dat geeft hen veel meer voldoening. Daarom heeft Delhaize besloten om dit project samen met hen op poten te zetten.Welke appels worden in het sap verwerkt?
Er is voor elk wat wils. Sommige telers maken 100% puur appelsap van één soort, anderen maken een mix van de drie appels:
- Jonagold: 100% jonagoldsap is lekker natuurlijk zoet.
- Boskoop: geeft een gebalanceerde zoetzure smaak aan het sap.
- Elstar: zorgt voor een frisse toets.
Het persproces
De appels gaan in de pers, worden vermalen en geperst, daarna kort gefilterd, vervolgens gepasteuriseerd en tot slot in de bag-in-box gegoten. Er wordt niets toegevoegd, je proeft dus enkel de pure smaak van appels! Door het te filteren, is het sap iets minder troebel. Iedere teler kiest zelf in welke mate het gefilterd wordt. Door te pasteuriseren blijft het sap 1 jaar goed zolang het niet open is, en zo kan je dan lang van een 100% natuurlijke sap genieten.Het brede appelassortiment van Delhaize
Uit het vuistje, in yoghurt of muesli, in gebak of gewoon om je dorst te lessen ... Appels smaken altijd heerlijk fris! Bij Delhaize is er voor elk wat wils.
Jonagold
Jonagold is een grote tot zeer grote appel met roodgroene kleur en opvallende roodroze blos. Het lichtgele vruchtvlees is stevig en sappig. De aangename, zoetzure smaak maakt hem bijzonder veelzijdig. Zowel geschikt om te eten uit het vuistje als in gerechten. De pluk is van half september tot eind oktober. Het is een zeer goede bewaarappel het hele jaar door
Elstar
Elstar is een appel met een goed aroma. Het vruchtvlees is stevig en sappig en de smaak is zoetzuur. Elstar is een typische eetappel, maar is ook lekker in gebak. De schil is geelgroen met een gestreepte helderrode blos.
Golden
Golden is een dikke en smaakvolle appel. Hij heeft een gladde schil, goudgele kleur en soms een roze blos. Het gele vruchtvlees is knapperig, maar wordt na enige tijd zoeter en krijgt een uitgesproken aroma. Lekker uit het vuistje, maar ook in desserts.
Boskoop
Boskoop is een dikke, bruinrode appel met ruwe schil. Hij heeft stevig vruchtvlees dat varieert van licht tot flink zuur. Het is de beste appel om te verwerken in de keuken vanaf de pluk in september. Als tafelappel is hij op zijn best van december tot april.
Royal Gala
Royal Gala is een middelgrote, ronde appel. De appel heeft een rode kleur op een lichtgele ondergrond. Het is een zoete handappel met knapperig geel vruchtvlees. Royal Gala is ook zeer geschikt voor desserts en salades. Het hele jaar door verkrijgbaar uit diverse aanvoerlanden.
Primo
Primo is een exclusieve appel bij Delhaize. Hij wordt geproduceerd door een tiental telers verspreid over België. De appel heeft geel vruchtvlees en een donkerrode kleur. Zijn smaak is krokant, sappig en zeer zoet. Beschikbaar van eind oktober tot midden juni. Geschikt in de keuken voor bak- en kookcreaties.
Granny Smith
Granny Smith is een groene, frisse appel met een zure smaak en zeer vast vruchtvlees. Daardoor is het een zeer goede handappel.
Pink Lady
Pink Lady is een heel aantrekkelijke appel door zijn
Cox
Cox heeft een verfijnde smaak tussen zoet en zuur. De appel is klein en verkleurt bij rijpheid naar groen met rode strepen. Het vruchtvlees is vast. Van midden september tot midden maart beschikbaar uit België.
Belgica
Dit is een middelgrote appel met een karmijnrode kleur op een intens groene achtergrond. Belgica is een herfstappel die vooral tot zijn recht komt in